De woningen

Tuin der Nederlanden: groen hofje in het hart van Zaandam

Vogelvlucht_1.jpeg
8Huizen_frontaal.jpg
Front_9App_nieuw_4.jpg
4App_Tuinzijde_5.jpg

Middenin het levendige stadscentrum van Zaandam wordt een Zaanse hofje met 12 appartementen, 1 maisonnette en 8 eengezinswoningen met eigen bewonersparkeerplaats ontwikkeld. Smaakvol gegroepeerd rond een binnentuin genieten alle bewoners van de buitenruimte. De sfeer van vroeger wordt naadloos aangehaald met het ontwerp, waarbij de gerestaureerde stolp een prominente rol krijgt. Een oase van rust, ruimte en sfeer. Op loopafstand van de Zaandamse binnenstad!

De Tuin der Nederlanden ligt als een zoet geheim verscholen aan een eeuwenoud pad dwars op de Oostzijde. Stolp Tuin der Nederlanden leefdt enigszins verstopt voort. Als één van de laatste originele stolpboerderijen in Zaandam krijgt deze nu de glorie die het verdient. De omgeving van een lommerrijk woonbuurtje met een groen hart. Een oase in het Stadshart.

Zaans hofje

Bij het ontwerp is gekozen om de stijl van historisch erfgoed te verbinden met het vernieuwde en spraakmakende Stadshart. Geholpen door het Zaanse kleurenpalet, de grote gevelvariatie en het witte lijnenspel wordt de sfeer rustiek en - inderdaad - typisch Zaans. De negen appartementen, variërend van 1- tot en met 4-kamer uitvoeringen, worden gerealiseerd in twee gebouwen, waarvan één in de stijl van de kapberg die hier zo’n zeventig jaar geleden nog stond. De acht eengezinswoningen krijgen ieder een tuingerichte living. De aansluitende leefkeukens liggen aan de voorzijde, met direct zicht op de kleurrijke binnentuin. Het speelse verspringen van de gevels en voortuinen benadrukt de authenticiteit van het voormalige boerenpad.

De vier slaapkamers worden verdeeld over twee volwaardige woonlagen. Achter de sierlijke kopgevel ligt een royale dwarskap waardoor het aantal vierkante meters woonplezier aanmerkelijk vergroot wordt.

De appartementen worden verdeeld over twee gebouwen. In de kapberg komen een twee-, twee driekamer appartementen en een maisonnette. De appartementen op de begane grond hebben een terras, op de verdieping beschikken de toekomstige bewoners over een balkon. De maisonnette heeft daarbij een slaapkamer op de bovenste verdieping. Uiteraard ook met zicht op de binnentuin. Bij de appartementen hoort ook een separate berging.

Het andere appartementengebouw bestaat uit drie woonlagen en wordt in Zaanse stijl opgetrokken. Vanaf het tuinterras of (Franse) balkon uitkijkend over de binnentuin naar de originele stolpboerderij. Hier worden 9 appartementen gerealiseerd, elk met een unieke indeling. Dat geeft de keuzemogelijkheid uit 1, 2 of 3 slaapkamers. Een tweetal appartementen, op de begane grond en op de derde etage krijgt een loftachtige uitstraling waarbij de leefruimtes in openheid verbonden zijn. Overigens geldt voor alle appartementen dat badkamer en toilet gescheiden zijn. Het grootste appartement beschikt daarbij over een tweede toilet in de badkamer. Zowel inpandig als separaat op de begane grond beschikken de bewoners over een berging.

Groene leidraad

Waar groen de leidraad is voor het ontwerp en de omgeving klinkt de overdrachtelijke betekenis net zo luid door in de duurzaamheid. Hofje Tuin der Nederlanden leeft net als vroeger met en van de elementen. De kwaliteit van de materialen en mate van isolatie voldoet aan de allernieuwste normen. Toekomstbestendigheid vinden we vooral in de installaties. Luchtwarmtepompen met terugwinsystemen verwarmen de woningen en voorzien tegelijkertijd ingenieus in de warmwaterbehoefte. In een circulaire beweging gaat geen energie verloren. De dwarskap wordt gebruikt om aan de zuidhelling zonnestralen in te zetten voor de energiebehoefte van de bewoners.

De keukens worden in alle woningen casco opgeleverd. Zo kunt u als koper naar eigen smaak en behoefte kiezen voor keukeninrichting.

De kwaliteitsstandaard van dit plan vraagt om ingenieuze maatregelen en een moderne klimaatvisie. Geënt op de behoeften van toekomstige bewoners. Want groen is hier de norm.


Ruime eensgezinswoningen met prachtige zaanse gevels, geheel gemetseld of gedeetelijk in de typische zaanse kleuren groen of ossenrood.

Het 9 appartementen gebouw in neo-zaanse stijl met 2 kleuren Zaans groen en een vleugje Monet blauw!

Het 4 appartementen gebouw met traditionele kap als knipoog naar de hooiberg die hier ooit heeft gestaan.